Søvnløse nætter og hyppige opvågninger er et kendt problem for mange småbørnsforældre, og derfor har vi her samlet nogle gode råd til en bedre søvn for de små.
5 gode råd til at få din baby til at falde i søvn
Af Julie Pedersen for littlenap.dk • 28. februar 2022
1. Sørg for at sengen, barnevognen eller vuggen kun er forbundet med søvn.
Sørg for at din babys soveomgivelser er hyggelige og trygge. Det er vigtigt, at det sted de sover kun bliver brugt til netop det, så de forbinder det med søvn og ikke leg. Der skal ikke være for mange forstyrrende elementer, men det må gerne gøres rart med puder, bamser eller en uro.
2. Der må gerne være lys, men det skal være afdæmpet.
Små børn har ikke brug for komplet mørke for at kunne sove. De finder mere ro i, at der er en lille smule lys i form af en lille natlampe. Den skal ikke være for skarp eller irritere deres øjne, så tjek at placeringen ikke er generende.
3. Skab tryghed eller genkendelighed, så barnet ikke føler sig alene.
Det kan være beroligende og hjælpe børn til at falde hurtigere i søvn, hvis man ligger med dem i sin favn, har en beroligende hånd på deres bryst eller aer dem forsigtigt på armen eller hånden. Desværre kan det stjæle søvn fra forældrene selv, og dit barn kan vågne, så snart man prøver at lægge dem fra sig, eller man fjerner hånden.
Alternativt kan man bruge den vægtede sovepose Napsack™ fra littlenap.dk, som gør at forældrene får frie hænder. Med tyngden i denne lille bjørn på midten af soveposen, simulerer den fornemmelsen af forældrens hånd og skaber dermed en tryghed, der beroligere kroppen og får barnet til at falde i søvn ved hjælp af Deep Touch Pressure Therapy.
Soveposen har et enkelt og stilrent skandinavisk design, som passer ind i de fleste børneværelser.
Hvad er Deep Touch Pressure Therapy (DTP)?
Deep Touch Pressure Therapy er en effektiv måde at berolige nervesystemet på. Den blide og faste tyngde som vægten ligger på kroppen stimulerer sanserne og skaber en større kropsbevidsthed. Det er med til at øge ens fornemmelse af ens egen krops grænser, og det skaber tryghed og afslappethed.
Stresshormonet kortisol reduceres, mens lykkehormonerne dopamin og serotonin udløses. Serotonin omdannes til søvnhormonet melatonin, og det hjælper din baby med at falde til ro og til sidst falde i søvn - ligesom hvis du lå med din hånd på deres bryst.
4. Lav faste putterutiner, så dit barn har nemt ved at vide, hvornår det er sovetid.
Det er en god idé med rutiner, og her kan soveposen også være et brugbart redskab. Når barnet får den på, ved de at det er sovetid og de falder til ro. Indarbejd den i jeres putterutine, og den kommer til at hjælpe med endnu mere end blot tyngden og trygheden. Derudover kan faste rutiner indebærer højtlæsning, et varmt bad eller en kort og blid babymassage.
5. Lad barnet falde til ro.
Dit barn behøver ikke falde i søvn med det samme. De må gerne ligge og falde til ro i et stykke tid, og her kan du med fordel vugge dem stille og roligt. Dit barn skal ikke græde sig selv i søvn, for et grædende barn har altid brug for sine forældre eller en anden til at skabe tryghed. Man skal passe på ikke at stimulere barnet for meget, ofte har de kun brug for at vide, at de ikke er alene.