Fremragende
Vi hjælper børn til en bedre søvn 👶
Skip til indhold

Hjulpet over 5 tusinde børn & familier

1-2 dages levering i hele landet

Årets #1 gaveidé til nybagte forældre

Kontakt os

Søvn - hvorfor er det så vigtigt?

Søvn er noget som alle universelt har brug for. Børn har brug for søvn, fordi det bidrager til en sund og rask udvikling, og forældre har brug for det for at bevare deres mentale og fysiske helbred. 

Hvorfor søvn er vigtigt for dit barn

1. Humør

Ligesom os voksne, så påvirker dårlig søvn også dit barns humør. Små børn der ikke får nok søvn, er mere tilbøjelig til at blive hurtigere frustreret, når de bliver adskilt kortvarigt fra enten far eller mor. Studier af nyfødte børns søvn viser, at babyer der har fået nok søvn er mere forudsigelige i deres humør og mindre irritable, end babyer som er i søvnunderskud.

2. Vækst

Der er en grund til, at små børn bruger omkring 50% af deres tid på at sove, og det er fordi deres væksthormoner primært udskilles under dyb søvn. Så når du synes, at dit barn er vokset over natten, så kan der være noget om snakken. 

3. Vægt

Der er lavet flere studier på området omkring babyers vægt , hvor der ses en sammenhæng mellem overvægt senere i livet og mangel på søvn. Babyer der sover for lidt, har risiko for at tage mere fedt på og blive overvægtige omkring 3-års alderen. 
Det er dog vigtigt at notere, at babyer er forskellige. Du kender dit barn bedst, og nogle børn har ikke brug for lige så meget søvn som andre.

4. Indlæring

Søvn har en indflydelse på dit barns indlæring, kognitive færdigheder og er med til at styrke deres hukommelse. God og lang søvn giver små børn mere fleksibilitet og bedre indlæringsevner i modsætning til børn, som ikke har fået nok søvn. 
Når små børn ikke får nok søvn, har de sværere ved at tilgå verden på en positiv måde og deres opmærksomhed rækker ikke lige så langt, som hvis de har fået nok søvn. Trætte babyer og børn er mere impulsive og har nemmere ved at blive distraheret.

Som nævnt så er børn forskellige, derfor er det vigtigt at holde øje med dit barn. Har du et glad, aktivt og opmærksomt barn, som ikke sover lige så meget som andre børn, er der ikke nødvendigvis grund til bekymring.

Hvorfor søvn er vigtigt for dig som forældre

1. Fysiske helbred

Søvn er vigtigt for at vores krop kan fungerer fysisk. Det hjælper blandt andet på regenerer ens muskler og knogler. Når vi sover bruger vi minimalt energi, og den overskydende energi kan derfor bruges andre steder i kroppen. God søvn er med til at forstærke blodomløbet til bestemte områder, og transporterer derved ilt og næring til vores muskler og celler.

2. Psykiske helbred

Nybagte mødre der ikke sover nok, har større risiko for at udvikle en fødselsdepression. Flere studier viser, at der er en sammenhæng mellem manglende søvn og udvikling af symptomer på depression. Manglende søvn alene er ikke grunden til depression, men hvis det bliver kombineret med andre faktorer (som evt. stress der kommer med en nyfødt) kan det udvikle sig.

Mødre der lider af depression rapportere, at de oplever flere adfærdsproblemer hos deres baby, dette inkluderer problemer med at spise, sove og problemer med temperamentet og at være adskilt fra deres mor. Nyfødte med deprimerede mødre vokser også op mere højere niveau af stresshormonet cortisol og højere risiko for depression dem selv, når de bliver ældre. 

Fødselsdepression medfører, at man som mor ikke er i stand til at være der lige så meget emotionelt for sit barn. Det er vigtigt at være opmærksom på tegnene, selvom det sommetider kan være tabu for nybagte mødre at tale højt om. Forældre i søvnunderskud har brug for gode råd i stedet for at få at vide, at de bare skal tage sig sammen. At blive forældre kan være hårdt, men man skal være opmærksom på tegn på, at det er for hårdt og overvældende og søge hjælp, hvis man føler, man får brug for det. 

3. Søvn styrker immunforsvaret

Mangel på søvn kan forhøje risikoen for inflammatoriske sygdomme. Det kan have en negativ inflydelse på vores immunforsvar, og det forhøjer risikoen for at blive syg af virus, og det har også en indflydelse på, hvor hurtigt vi kommer ovenpå igen.

Kæmper du/i med søvnunderskud?

Det kan være en jungle at finde rundt i alle de gode råd, omkring hvordan man bedst løser ens babys søvnproblemer. Hos Littlenap har vi stået i samme situation, og det er bl.a. derfor vores Napsack er blevet skabt. Har du ikke læst om den endnu, kan du læse om den her, og her kan du læse lidt om, hvordan den virker.


Vil du vide mere?

OEKO-TEX 100 Certificeret

Deep touch - beroligende tyngde

Længere søvn, færre opvågninger

+5.000 tilfredse kunder