Hvor meget søvn har en nyfødt brug for?
Som nybagt forældre kan man hurtigt blive bekymret for, om ens babyer sover nok. Det er vigtigt at huske på, at alle babyer er forskellige, og at der sommetider er intet der hedder rigtigt eller forkert.
Nyfødte sover mere end de er vågne. Faktisk sover de op til 16-17 timer i døgnet, men selvom de sover meget er det sjældent længe ad gangen.
Har nyfødte et søvnmønster?
Det kan være svært at se noget mønster i ens nyfødte søvn, og det er blandt andet fordi:
1. Nyfødte sover ikke særligt længe ad gangen
Nyfødte sover i korte stræk ad gangen, og det varierer i mellem alt fra 30 minutter til 4 timer. Som regel er der heller intet mønster i hvornår, det plejer at være ret tilfældigt hvornår de sover både om dagen og natten.
2. Nyfødte vågner nemt
Dette skyldes for det meste, at nyfødte befinder sig i stadiet 'aktiv søvn' det meste af tiden. Det betyder at deres øjenlåg bevæger sig, de kan sove uroligt, deres krop bevæger sig, og de kommer med små lyde og måske kortvarig gråd.
3. Nyfødtes søvnmønster varierer meget
Nyfødte sover i deres første dage mellem 16-18 timer. Når de nyfødte er 4 uger, ligger søvnen i gennemsnit på 14 timer, men nogle babyer sover 9 timer mens andre sover 19 af de 24 timer, så det er meget vigtigt at huske, at det kan variere rigtig meget. (1)
Min nyfødte baby passer ikke på den gennemsnitlige beskrivelse - er der noget galt?
Ikke nødvendigvis, men det er vigtigt at kontakte en læge, hvis du mistænker, at der er noget andet, som går ind og påvirker din babys søvn. Nogle babyer har brug for professionel vejledning og råd til at tackle deres søvnproblemer.
Hvorfor sover nyfødte ikke om natten og er vågne om dagen, ligesom os voksne?
Nyfødte bliver ikke født med en døgnrytme, det er først noget de skal udvikle - og det kan tage tid! Inde i livmoderen er fosteret forbundet med moderen, og det kan have en indflydelse på fosterets interne ur, og de kan derfor have en fornemmelse af nat og dag.
Når babyen bliver født, bliver denne hormonelle forbindelse brudt, og den nyfødte skal derfor selv til at udvikle denne fornemmelse.
Denne proces kan være kompliceret, især fordi nyfødte skal have mad hver anden time, og det tager som regel 12 uger eller mere for babyer at udvikle en stabil døgnrytme. (2)
Disse dag/nat rytmer viser sig i produktionen af melatonin (søvnhormonet), og det viser sig som regel af 12 uger. For nogle babyer kan det tage 3-5 måneder for dem helt at tilpasse sig et søvnmønster og døgnrytme, hvilket indebærer at kunne sove mere end 5 timer i streg. (3)
Sådan kan du hjælpe din nyfødte med at udvikle en naturlig 24-timers døgnrytme
1. Indkluder din baby i din egen daglige rutine
Når du indkluderer din nyfødte i dine daglige aktiviteter, kan de hurtigere tilpasse sig til en 24-timers dag. Nyfødte som er aktive på same tidspunkt på dagen, som deres mødre, er hurtigere til at udvikle en almindelig døgnrytme. (4)
2. Reducer stimulation om natten
Når din nyfødte vågner om natten, fordi de er sultne, så forsøg at give dem mad så stille som muligt og uden at bevæge dem for meget. Det man skal undgå er at vække dem 'helt', så det er nemmere at få dem til at falde i søvn igen.
3. Naturlige lys og mørke kan hjælpe
Hvis de barn bliver eksponeret for lys og mørke på de naturlige tidspunkter af dagen, kan det hjælpe dem med at udvikle døgnrytmen. Et studie viser at babyer, hvis forældre slukkede lyset kl. 21, sov længere om natten. (5)
Det kan også have en positiv effekt på døgnrytmen for dem at bliver eksponeret for naturligt dagslys, så at være udenfor kan være en fordel.
Få din nyfødte til at blive i søvnen længere
Nogle babyer sover ikke særlig længe ad gangen og vågner meget let. Som forældre kan det være frustrerende, men de fleste babyer som vågner op, falder ofte i søvn igen af sig selv efter kort tid.
1. Ikke skynd dig eller tag din baby op med det samme, hvis de vågner
Som sagt så vågner nyfødte rigtig ofte, men ofte betyder det ikke, at de vågner helt op. Babyer bevæger sig ofte eller kommer med små lyde og suk, men det er ikke altid nødvendigt at blande sig. Hvis man undlader at stimulere dem, falder de i nogle tilfælde i søvn af sig selv igen.
2. Giv din nyfødte mad inden de skal sove
Sørg for at din baby for en god omgang at spise, især inden din egen sengetid, for det kan få din baby til at sove længere, så du også kan få lov til at sove lidt mere.