Kolik er ikke farligt - men det er frustrerende
Kolik er som udgangspunkt ikke noget farligt og årsagen bag kolik er stadig ukendt. Det er svært at finde den præcise grund til kolik, men der er flere faktorer som kan spille ind.
Kolik viser sig i en utrøstelig baby, som græder meget og ofte er irritabel. Det er næsten umuligt at berolige og trøste en baby med kolik, og det er frustrerende som forældre. Både fordi ens baby er ked af det nærmest ustoppeligt, og fordi kolik ofte kommer sidst på eftermiddagen/om aftenen, hvor man selv i forvejen er udmattet.
Kolik eller almindelig gråd? Symptomerne på kolik
I de første måneder af en babys liv, er det normalt med gråd. En baby græder eller er ked af det i gennemsnit 2 timer om dagen, så hvordan ved man om ens baby har kolik? Kig efter symptomer som:
- Intens gråd der virker mere som skrig eller en reaktion på smerte.
- Gråd der lader til at komme uden grund (i modsætning til gråd pga sult eller behov for en ny ble)
- Irritabilitet eller ubehag selv efter gråden ophører.
- Røde kinder eller generelt rødme i ansigtet.
- Spændinger i kroppen som: stive ben, arme, knyttede næver, buet ryg eller spændinger i maven. (1)
Hvorfor får babyer kolik?
Selvom der helt generelt er tvivl omkring, hvorfor babyer får kolik, så kan eksperter fastslå, at det ikke er i generne, at det intet har at gøre med noget der er sket under graviditet eller fødslen og at det heller ikke skyldes ens evner eller indflydelse som forældre.
Der findes dog teorier om, hvorfor babyer får kolik:
Overstimulering
Når babyer bliver omkring 1 måned gamle, bliver de ekstra sensitive overfor stimuli. Alle de nye indtryk, som de indtil nu har lukket ude, kan resultetere i at de føler sig overvældet (ofte sidst på dagen), og det resultere i at de kommer ud med deres følelser ved at græde. Teorien forklarer også, at kolikken ender, når babyen lærer at filtrere alle de forskellige stimuli.
Problemer i fordøjelsessystemet
At fordøje mad er en stor opgave for en babys helt nye fordøjelsessystem, og det kan resultere i at maden kommer for hurtigt igennem systemet, og det skaber smerter fra gas i tarmene.
Sure opstød hos nyfødte
Undersøgelser har vist at gastroøsefageal reflukssygdom hos spædbørn kan udløse episoder med kolik. De gode nyheder er at de fleste babyer vokser fra sygdommen, når de er omkring 1 år gamle.
Madallergi eller overfølsomhed
Nogle mistænker at kolik er et resultat af allergi overfor komælk og proteinerne heri. Det ses hos babyer, som får modermælkserstatning, men kan også ske for babyer der ammer på grund af madvare i moderens diæt. Gå til en professionel for at få undersøgt allergien og evt. udelukke det som årsag.
Udsat for passiv rygning
Studier viser at mødre der ryger under eller efter graviditeten har større sandsynlig for at få et barn med kolik. Det er uklart om de to ting er forbundet, men passiv rygning kan muligvis være årsagen.
Ca. 3 ud af 20 spædbørn får kolik, så man er langt fra alene
8 måder at berolige din baby på
Det kan godt være unødvendigt med eksperimentering, når din baby har kolik, og du gerne vil gøre alt i din magt for at berolige dem. Her er nogle forslag til ting, som du kan prøve:
1. Sutten er et vigtig redskab her, men virker ikke for alle
2. Kør en tur med din baby i bilen eller rul en tur med barnevognen
3. Gå rundt eller vug din baby frem og tilbage
4. Swaddle eller sovepose med tyngde
5. Giv din baby et varmt bad
6. Massér din babys mave eller ryg blidt. Tjek akunpunkturpunkter ud her, som kan hjælpe.
7. Prøv med white-noise eller afslappende musik
8. Dæmp lyset og undgå for meget ydre stimulerende for at skabe en afslappende atmosfære
6 råd til dig, der har en baby med kolik
Det kan være rigtigt hårdt og svært at acceptere, at der ikke er særlig meget at gøre ved din babys gråd. Gråden er hård for din baby, men den er især også svær for mødre og fædre, som skal lytte til deres barns utrøstelige gråd i flere timer om dagen. Derfor er det vigtigt:
1. Skift til at tage jer af babyen
Hvis i er to forældre, eller hvis du har en anden til at hjælpe dig, er det en god idé at tage sig af babyen skiftevis, så den anden kan få en pause, i stedet for at i begge bliver udkørte samtidig.
2. Tag en pause
Det kan være rigtig svært som forældre at tage en pause, samtidig med at ens barn græder og er ked af det, men nogle gange gør det ikke en forskel om du er der eller ej. Tag en 10-15 minutters pause en gang i mellem, hvor du stadig kan høre dit barn, men hvor du kan få lov til at tage en dyb indånding og få et kort afbræk.
3. Skru op for noget andet
Ørepropper, noise-cancelling høretelefoner og at lytte til musik er helt okay, så længe du stadig kan høre eller se din baby. Det skal hjælpe med at tune gråden lidt ude, så du kan få en pause i nogle minutter, hvor gråd ikke er det eneste du kan høre, for det kan være rigtig hårdt for kroppen og sjælen.
4. Snak om det
Få selv grædt lidt og snak om de ting, du oplever. Det kan både være med din partner, et familiemedlem, sundhedsplejersken eller en ven. At vide at man ikke er alene med frustrationerne, kan være en kæmpe hjælpe og tage noget af vægten af dine skuldre.
5. Få ekstra hjælp fra andre
Hvis du er derude, hvor du føler, det bliver ekstra svært og ikke til at holde ud, så er der ingen skam i at spørge om hjælp. Bed om hjælp fra familie, venner eller en babysitter. Hvis du konstant eller ofte føler du er overvældet eller har svært ved at håndtere det, så snak med en læge eller en anden professionel, som kan give dig noget bedre og mere kvalificeret hjælp, når du har et barn med kolik.
6. Udskift babymælkserstaning med en anden eller lav ændringer i din egen diæt
Som sagt kan kolikken være en reaktion på det de spiser (amning eller modermælkserstatning). Så prøv eventuelt at lav ændringer i din egen diæt eller prøv en anden modermælkserstatning, for at se om det har en positiv ændring på din baby. Ting i din diæt som kan have indflydelse kan være: laktose, æg, nødder og hvede. Derudover kan løg, kål og koffein også have en indflydelse.
Hvornår skal man søge lægehjælp, når man har en baby med kolik?
Hvis du er nervøs for, om din babys gråd er for meget, er det altid en god idé at se børnelægen. Hellere gå én gang for meget, end at være i tvivl om din babys helbred.
Jeres læge kan hjælpe jer med at udelukke andre grunde til gråden, og det er altid rart med ekstra råd og vejledning, så man kan få lidt mere ro i maven.
Kolik går over - selvom det virker som om, det varer for evigt
Det er vigtigt at huske på, at kolik forsvinder og er midlertidigt. Når man har gået igennem flere dage med endeløs gråd, kan det hele virke umuligt, men det går over. En dag aftager gråden og det bliver nemmere og bedre, og det skal man huske sig selv på - selvom det kan virke helt umuligt.