Vi hjælper børn til en bedre søvn 👶
Skip til indhold

Hjulpet over 5 tusinde børn & familier

1-2 dages levering i hele landet

Årets #1 gaveidé til nybagte forældre

Kontakt os

Indkøring: en god start i vuggestuen

Indkøring og at starte i vuggestue kan være en stor omvæltning for både barn og forældre. I dette indlæg har jeg samlet tips og tricks, gode råd, og hvad du måske kan forvente, når dit barn skal til at starte i vuggestue.

7 gode tips inden indkøring

1. Snak med dit barn

Jo mere i snakker om det, jo mere bliver dit barn forberedt på, hvad der skal ske. Afhængigt af hvor gamle de er, kan du forklare dem helt præcist hvad vuggestuen er.
En anden måde at forberede sig på, kan f.eks. være ved hjælp af børnebøger eller børnefjernsyn om samme emne: der findes nogle gode eksempler på bøger, der omhandler dagene i vuggestuen.

2. Snak med institutionen

Man kan godt være bange for at stille for mange spørgsmål, men det skal du ikke være! Ring til institutionen, indhent al den information du kan, tag ned og besøg den, hvis det er muligt. De fleste institutioner har besøgsdage eller samtaler inden, så udnyt dem til at få svar på alt (også de spørgsmål du synes virker lidt fjollet). Mange institutioner er forståelige overfor, at indkøring for nogen skal ske langsomt og gradvist. Der skal ingen tvivl være, så du roligt kan aflevere dit barn i vuggestuen for første gang. De ansatte stræber også altid efter, at du og dit barn får en tryg oplevelse.

3. Gør det spændende og øv hjemmefra

Inden start kan i indarbejde vuggestuen i jeres leg derhjemme. Leg at i allerede er i vuggestuen og forbered dit barn på de eventuelle rutiner der findes: middagstid, legetid, lur osv. Gør det til en spændende og sjov leg, så de bliver spændte og glæder sig til at starte. Sådan bliver indkøring mere skånsom og lettere.

4. Overlad dit barn til andre

En anden måde at øve på, kan også være ved at få dit barn passet af f.eks. bedsteforældre eller nogle andre du stoler på. På den måde bliver de vant til andre voksne, og de lærer, at du kommer tilbage igen, selvom du er væk i et par timer.

5. Arbejd på selvstændighed

Opbyg selvstændighed ved selv at lade dit barn gøre ting derhjemme. Lær dem at tage valg ved at give dem flere muligheder. Det skal selvfølgelig være valg, som du begge synes er acceptable, f.eks. 'vil du helst børste tænder eller skifte til nattøj først?' eller 'vil du have appelsin eller jordbær?'
Dette er ikke kun med til at forberede dem på vuggestuen, men styrker også deres kognitive og kreative funktioner.

6. Indkøring ændrer i søvnmønsteret og rutinerne

Det kan være, at du bliver nødt til at skulle vække dit barn tidligere, for at de kan komme i vuggestue. Op til en måned før kan det være en god idé, at øve jer på det nye søvnmønster ved at vække dem på det tidspunkt, de skal til at vænne sig til - og dermed også måske lægge dem i seng tidligere. Indkøring byder nemlig også på ændring i mange faste rutiner.

7. Opbyg en god morgenrutine

Begynd allerede at tænk på det god tid inden, og begynd at øve den ligesom med ændringer i søvnmønstret. Opbyg en god og rutinepræget morgenrutine, for når både du og dit barn ved hvad i kan forvente hver morgen, kan det gøre morgenenerne nemmere og roligere. Børn elsker gentagelser og det forudsigelige, især når der sker ændring som opstart i vuggestue.

Pakkeliste: hvad skal mit barn have med?

Det er en god idé, at snakke med din institution om hvad der er godt have med, eller om der er nogen ting de især gerne vil have i pakker med i tasken til jeres barn. Derudover kan det være en god idé at pakke:
✓ skiftetøj (body, trøje, bukser, strømper)
✓ hagesmæk
✓ en kop eller drikkedunk til vand
✓ snacks som du ved dit barn kan lide
✓ ekstra sko (gummistøvler)
✓ bleer og vådservietter
Derudover er det en god idé at sætte mærkat med dit barns navn på alle tingene.

Den første dag i institution

1. God tid til indkøring

Inden den første dag, hvor du ikke skal være med, har dit barn måske brug for at du er med i vuggestuen eller dagplejen. Det er en god idé at være med hele den første uge, så du på den måde kan have tid og ro til at være nærværende og fysisk til stede. Dagene er højest sandsynligt kortere, men det giver en stille og rolig indkøring til dit barn, så de ikke bliver overvældet, og det hele er mere overskueligt.

2. Hold fast i rutinerne

Den første dag dit barn skal overlades i andre voksnes kyndige hænder i institutionen kan være stressende, følelsesladet og hård. Sørg for at holde jeres nat- og morgenrutiner, så der er ro på i den afdeling.
Sørg så vidt som muligt at give dit barn en god nats søvn og en god stor morgenmad, så de ikke er trætte eller sultne.

3. Husk at sig farvel - men træk ikke afskeden ud

Når det er tid til, at du ikke længere skal være fysisk til stede, så forbered dit barn på det. Fortæl dem klart og tydeligt, at du går, men at du kommer tilbage. For børn føles tiden ikke lige så lang som for os voksne, så fortæl dem, at du tager på arbejde, men at du kommer tilbage og henter dem når de har spist og leget med de andre børn.
Når der er en pædagog til at tage over, så sig farvel og træk ikke afskeden ud, da det kan gøre det hårdere og gøre barnet mere ked af det.

4. Giv dit barn noget med hjemmefra

Din barns ynglingssutteklud eller bamse kan skabe en del tryghed for dem, når de skal starte med at være et nyt sted, så giv dem noget genkendeligt med, som de kan trøste sig med, hvis de bliver kede af det.

Vil du vide mere?

OEKO-TEX 100 Certificeret

Deep touch - beroligende tyngde

Længere søvn, færre opvågninger

+5.000 tilfredse kunder